Friday, August 11, 2006

Pezeidi ali "solze sv. Lovrenca"

Spet so tu…
Perzeidi (Perseidi) ali kot jim ponekod pravijo tudi »solze sv. Lovrenca«.
Poleg decembrskih Geminidov je to tisti meteorski roj, ki se ponaša z najvišjo frekvenco utrinkov ali meteorjev, med katerimi so številni tudi zelo svetli bolidi. Če je frekvenca meteorjev zelo visoka, govorimo o meteorskem dežju.
Privlačni so tudi zato, ker nam nudijo enkratno predstavo, še posebej, če si za opazovališče izberemo svetlobno ne onesnažen kraj na morski plaži ali na odmaknjenem bližnjem hribu. Zagotovo pa najbolj uživamo v njihovem siju nekje v visokogorju… Seveda ne mislim na jutrišnja opazovanja v Julijcih, ko bo astronomske pojave zamenjali meteorološki…Pa še prekriti s četrt metrsko snežno odejo bi zjutraj dočakali konec avgustovskih opazovanj.
No, o tem, kakšna bi bila doživetja amaterskega astronoma, če bi lahko te trenutke delil še z izbrano družbo, pa menda že presegajo meje zemeljskega…
Posamezne Perzeide smo lahko zasledili že v nočeh v drugi polovici julija, ko je zemlja vstopila v prašni oblak razpadlega kometa Swift – Tuttle. Maksimalno frekvenco (okrog 75 utrinkov na uro) in tudi največjo magnitudo bodo meteorji tega roja dosegli 13. avgusta, v zgodnjih jutranjih urah, pa tudi še kak dan pred ali za tem.
Če vas v teh nočeh spanec ne bo hotel zvabiti med rjuhe, stopite na teraso ali vsaj do okna in se zazrite v nebo…Poleg pojemajoče polne Lune, boste med oblaki morda za trenutek uzrli dolg, svetel trak, ki bo prerezal temno nebo…Če si boste tisti hip kaj zaželeli, se vam bodo sanje uresničile…
Tako vsaj pravijo…:-)

Kaj so že meteorji ali utrinki?
(povzeto po
http://www.siol.net/, 11.08.2006)
Meteor je nebesni pojav, ki nastopi ob vstopu meteorida v zemljino ozračje. Meteoroidi so ostanki kometa in se gibljejo po njegovi orbiti okoli Sonca. Ko Zemlja prečka te filamente, lahko padejo na planet in zaradi trenja zasvetijo. Takrat vidimo meteor. Če ne zgorijo popolnoma, padejo na Zemljo. To so meteoriti.
Mogoč je tudi meteorit asteroidnega izvora, le da je ta toplotno obdelan, z razliko v gravitaciji... Večina meteoritov pa je kometnega izvora. Od asteroidov se razlikujejo v velikosti: od par kilometrov pri asteroidu, do nekaj milimetrov oz. centimetrov pri meteoritu. Izvor kometov je za Neptunovo orbito ali v Oortovem oblaku, ki obdaja naše Osončje, kjer so čisto drugačni pogoji kot npr.: v glavnem pasu asteroidov. Kometi imajo velik delež hlapljivih materialov, medtem ko so asteroidi kamniti ali železni, tako da lahko iz meteoritov (kometnega izvora) sklepamo na pogoje v zunanjih delih Osončja.
Asteroidom pravijo tudi »mali planeti« ali planetoidi. Zelo majhna telesa, ki krožijo okoli Sonca pa so meteoroidi, da bi jih ločili od večjih asteroidov.Meteorji so zelo majhni, zato so vidni le v zadnjih sekundah njihovega življenja, ko s hitrostjo do 71 km/s vstopijo v vrhnjo plast atmosfere. Zemlja se giblje s hitrostjo okoli 30 km/s, če meteor v nasprotni smeri, je to že hitrost 60 km/s. Sicer pa so velike hitrosti značilne predvsem pri močno ekscentričnih tirih, s perihelijem blizu Zemljinega tira.
Od kod ime Perzeidi?
(Povzeto po:
http://astro.pitomaca.hr/ADP_Izbornik/Aktivnosti/Perzeidi_2003/body_perzeidi_2003.html, 11.08.2006)
Meteorski roj nosi ime po ozvezdju, v katerem se nahaja radiant, to je navidezna točka na nebu, iz katerega zasvetijo meteorji. Ozvezdje Perzeja je ime dobilo po grškem junaku, sinu Zevsa in Danaje. Znan je po tem, da je z zvijačo strašni Meduzi, ki je ljudi spreminjala v kamne, odsekal glavo, tako da ji ni gledal v oči, ampak v ščit. Ob vrnitvi je na obalah Etiopije naletel na ujeto princeso Andromedo, hčerko kralja Kefeja in kraljice Kasiopeje, ki so jo žrtvovali morski pošasti Cetusu, da bi prenehal s pustošenji obale. Cetusa je ukanil tako, da mu je jahajoč na krilatem konju Pegazu, vanj uperil Meduzino odsekano glavo, čigar pogled ga je okamnel.
Zakaj »solze sv. Lovrenca«?
Sv. Lovrenc je bil eden izjemnih učencev papeža Siksta II., ki ga je omenjeni papež kljub mladosti uvrstil med sedem najuglednejših rimskih diakonov in ga izpostavljal kot vzor vsem. Vendar mu je že sam papež napovedal, da ga čaka težak boj za vero.
Sv. Lovrenc se je ukvarjal z bibliotekarstvom, izvedel popis vseh členov nekdanje Cerkve in njenih skritih zakladov. Nekoč mu je papež rekel, naj to bogastvo razdeli siromakom. Poslušal je njegov ukaz in šel v Hipolitovo hišo, ki je bila pribežališče obubožanih in razdelil bogastvo.
Na uho cesarja Valeriana je prišla novica, kje je shranjeno papeževo bogastvo in nemudoma je dal prijeti sv. Lovrenca, 6. avgusta, leta 258.. Na tožilčevo vprašanje, kje je cerkveni zaklad, je ta le s prstom pokazal na siromake in rekel: »To je cerkveni zaklad.!« Na to so ga mučili in prebičanega dali na raženj. Čez čas je sv. Lovrenc rekel rabljem: »Na eni strani sem že pečen, obrnite me še na drugo!« Mučenje se je končalo 10. avgusta. Nebeške kresnice, ki se pojavljajo te dni, nosijo zato ime »solze sv. Lovrenca«.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home